Jabłecznik z pianą

Jabłecznik z pianą
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: demeter
Bardzo smaczne i łatwe ciasto.

Składniki

  • mąka krupczatka lub tortowa, 3 szklanki
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • Jaja, 5-6
  • cukier waniliowy, 1
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • jabłka lub gotowy mus jabłkowy, 1i 1/2 kg, lub 1 słoik
  • budyń śmietankowy, 1

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy Kasię,zóltka cukier oraz cukier waniliowy.Wyrabiamy.

  2. Ciasto dzielimy na 3 części.

  3. 1/3 ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika,

  4. 2/3 ciasta nałożyć na blachę( ja używam blachy 40 cm. na24 cm.) Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy.

  5. Białka ubić z 1 szklanką cukru pod koniec ubijania dodać budyń śmietankowy.Ubitą pianę z budyniem nakładamy na jabłka.

  6. Schłodzoną 1/3 ciasta utrzeć na tarce- grube oczka i posypać na pianę.

  7. Piec w temperaturze 160-170 stopni,.50-60 minut.

  8. MUS JABŁKOWY: jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i goździki. Prażymy jabłka w garnku do "skruszenia"

Komentarze do przepisu (4)

MagdaOlejnik 02 listopada 2009
CZY BUDYN MA BYC UGOTOWANY ?
demeter 03 listopada 2009
Nie, budyń ma być w proszku. Pozdrawiam.
lasuch-09 03 listopada 2009
Uwielbiam jabłeczniki. Mam podobny przepis, ale do białek dodaję cukier puder. Wydaje mi się, że piana jest... Czytaj całość »
Uwielbiam jabłeczniki. Mam podobny przepis, ale do białek dodaję cukier puder. Wydaje mi się, że piana jest wówczas bardziej sztywna, a po upieczeniu "nie siada". Przepis godny polecenia - pycha.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka krupczatka lub tortowa, 3 szklanki
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • Jaja, 5-6
  • cukier waniliowy, 1
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • jabłka lub gotowy mus jabłkowy, 1i 1/2 kg, lub 1 słoik
  • budyń śmietankowy, 1
Składniki