Jabłecznik z orzechami lub migdałami

Jabłecznik z orzechami lub migdałami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosty przepis. Jabłecznik na kruchym cieście z jabłkami i migdałami. Ciasto całoroczne, pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3 żółtka -½ szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -200 g.masła -3 łyżki kwaśnej śmietany -3 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do piecz. -szczypta soli
  • MASA JABŁKOWA:
  • -5-6 dużych jabłek -1 białko -4 łyżki bułki tartej-4 łyżki cukru brązowego
  • -100 g.posiekanych orzechów(tutaj płatków migdałowych)
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem,potem masłem i śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem i rękoma rozdrobić na gruby żwirek. 1/3 odsypać na posypkę,resztę zagnieść i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.(25x42). Poskubać na kawałeczki,potem palcami rozklepać ,można oczywiście rozwałkować.
    Ciasto posmarować białkiem,posypać bułką tartą.

  2. Poukładać pokrojone w plasterki jabłka.

  3. Posypać cukrem z cynamonem, oraz orzechami.Ja teraz posypałam płatkami migdałowymi.

  4. Na górę rozsypać pozostawioną kruszonkę i piec w 175* ok.50-60 min. Po przestudzeniu,posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 22 maja 2019
Uwielbiam takie jabłeczniki. Orzechy lub migdały pasują tu idealnie :) Pycha :)
fafiatko 22 maja 2019
Juz sobie wyobrazam smak tego jablecznika :)
pelen_brzuszek 22 maja 2019
taki jabłecznik na wypasie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -3 żółtka -½ szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -200 g.masła -3 łyżki kwaśnej śmietany -3 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do piecz. -szczypta soli
  • MASA JABŁKOWA:
  • -5-6 dużych jabłek -1 białko -4 łyżki bułki tartej-4 łyżki cukru brązowego
  • -100 g.posiekanych orzechów(tutaj płatków migdałowych)
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
Składniki