Jabłecznik z orzechami

Jabłecznik z orzechami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Jabłecznik z papierówek z dodatkiem orzechów włoskich i z bitą śmietaną smakuje wyśmienicie. Polecam.

Składniki

  • Ok.1,5 kg. papierówek
  • 1 paczka cukru waniliowego/16g/ + 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru do jabłek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny "Palmy"
  • 0,5l śmietany 30%+2 łyżeczki cukru pudru
  • 20 dkg. orzechów włoskich mielonych
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę, wyłożyć na blaszkę /23x36/,wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok.30 minut. Wyjąć ciasto wystudzić.

  2. Z jabłek zrobić mus - jabłka pokroić w małe cząstki /nie obierać/ wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu,aż całkowicie się rozgotują, często mieszać. Następnie przetrzeć przez sito.

  3. Mus zagotować dodać galaretkę cytrynową, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.

  4. Przestudzone jabłka wyłożyć na kruche ciasto, posypać zmielonymi orzechami , a na orzechy wyłożyć ubitą śmietanę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru.Na śmietanę posypać również orzechy lub startą czekoladę. SMACZNEGO!

  5. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy kruche nieco zmięknie.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 31 lipca 2012
Aż czuję zapach z monitora- zabieram do ulubionych,jak trochę się ochłodzi to zrobię.Pozdrawiam
Konto usunięte 19 sierpnia 2012
Dodaję do ulubionych i z pewnością skorzystam z Twojego przepisu, pozdrawiam serdecznie!
taura 28 listopada 2012
och, mam ochotę na takie ciasto!
Składniki
  • Ok.1,5 kg. papierówek
  • 1 paczka cukru waniliowego/16g/ + 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru do jabłek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny "Palmy"
  • 0,5l śmietany 30%+2 łyżeczki cukru pudru
  • 20 dkg. orzechów włoskich mielonych
  • 1 galaretka cytrynowa
Składniki