Jabłecznik z migdałową skorupką

Przepis dnia 2019-12-08
Jabłecznik z migdałową skorupką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Jabłecznik z migdałową skorupką to bardzo smaczne ciasto do kawki. Połączenie jabłek i przyrumienionych płatków migdałów jest przepyszne.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z cytryny, starta
  • 4 jabłka (u mnie 7 sztuk)
  • Na skorupkę:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 160 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • ewentualnie tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło pocięte na kawałki, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.

  2. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić na plastry. Okragłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem.

  3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć foremkę. Utworzyć brzeżek z ciasta i rozłożyć jabłka na cieście.

  4. Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier, cukier waniliowy i płatki migdałów. Dodać cynamon, mąkę i mleko. Wymieszać i rozłożyć na jabłkach. Po zapieczeniu powstanie chrupiąca skorupka. Ja wzięłam podwójną ilość składników na skorupkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut na złoto. Podawać z sosem waniliowym lub lodami.

Komentarze do przepisu (27)

SprytnaChochla 28 listopada 2019
Piękny! Już czuję aromat cynamonu :)
kuchmariola63 28 listopada 2019
Pyszny :)
helenapon 28 listopada 2019
Wygląda smakowicie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z cytryny, starta
  • 4 jabłka (u mnie 7 sztuk)
  • Na skorupkę:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 160 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • ewentualnie tłuszcz do formy
Składniki