Jabłecznik z migdałami:}}}

Jabłecznik z migdałami:}}}
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: magdus750
Delikatny i pyszny;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,cukrem,żółtkiem,solą i zimnym masłem.Wyrobić szybko ciasto, następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  2. Jabłka obrać ,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne.Połówki jabłek gęsto ponacinać i skropić sokiem z cytryny.Budyń ugotowaćz mlekiem i cukrem.

  3. Ciasto rozwałkować ułożyć w formie o średnicy 26 cm i uformować brzeg wysokości 2 cm.Piekarnik nagrzać do temperatury 200stC.Przez około 10 minut podpiekać kruchy spód.

  4. Podpieczony spód posmarować konfiturą z wiśni,ułożyć na niej budyń,a na nim połówki jabłek wypukłością do góry.Jabłecznik piec jeszcze ok 35 min w tej samej temperaturze.

  5. Migdały przyrumienić na suchej patelni. Dżem wiśniowy podgrzać na ogniu,następnie posmarować nim jabłka,po czym posypać migdałami.

  6. Ciasto studzić początkowo w formie,następnie przełożyć na podstawę do całkowitego ostygnięcia....SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (6)

disgust 08 marca 2012
mmmmm... to musi być pyszne :) i jak wygląda :) cud-jabłko-wiśnia ;p
MEGI110278 09 marca 2012
Połączenie jabłek i migdałów jest super...
...i do tego jaki pięknie wygląda Twoje ciasto...
PYCHA
magdus750 09 marca 2012
Witaj ....masz wiele ciekawych przepisów,zawsze je czytam z ciekawością:)
p o z d r a w i a m:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki