Jabłecznik z kratką

Jabłecznik z kratką
> > 6 os.
> 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: monialubi
Dużo jabłek z dodatkiem jeżyn zatopionych w kremowej masie o smaku migdałów. Przykryte marcepanową kratką.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 150g chudego zmielonego twarogu
  • 100ml mleka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • Obłożenie:
  • 1kg jabłek
  • 400g creme fraiche
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego
  • 100g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100g jeżyn świeżych lub mrożonych
  • Kratka:
  • 400g masy marcepanowej
  • mały kieliszek Amaretto
  • 50g cukru
  • 2 białka

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 100g migdałów i cukrem. Dodać twaróg, mleko i olej i wymieszać całość mikserem z końcówkami do kruchego ciasta. Ciastem wyłożyć dno formy, podciągnąć trochę brzegi. Wysypać resztą (50g) migdałów.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na osiem części. Creme fraiche wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i migdałami. Pojedynczo dodawać jajka i żółtka. Krem wyłożyć na ciasto. Poukładać cząstki jabłek i jeżyny, lekko wciskając je w krem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

  4. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i Amaretto na gładką masę. Powoli dodawać białka. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.

  5. Podpieczone ciasto wyjąć po 20 minutach z piekarnika i wycisnąć masę, tworząc kratkę.

  6. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 30 minut.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 21 września 2016
Uwielbiam ciacha z owocami, szczególnie z jabłkami...mmmm <3 pycha <3
Składniki
  • Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 150g chudego zmielonego twarogu
  • 100ml mleka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • Obłożenie:
  • 1kg jabłek
  • 400g creme fraiche
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego
  • 100g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100g jeżyn świeżych lub mrożonych
  • Kratka:
  • 400g masy marcepanowej
  • mały kieliszek Amaretto
  • 50g cukru
  • 2 białka
Składniki