Jabłecznik z kisielem

Jabłecznik z kisielem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: balbinka568
To najlepsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Palce lizać.

Składniki

  • 1. CIASTO:
  • -Mąka pszenna - 6 szklanek
  • -Margaryna - 2 kostki
  • -Jajka (żółtka) - 10 szt
  • -Proszek do pieczenia - 4 płaskie łyżeczki
  • 2. MASA:
  • -Jabłka - 2 kg
  • -Cukier - 7-8 łyżek
  • -Cynamon - 1 łyżeczka
  • 3. PIANA:
  • -Białka jaj - 10 szt
  • -Cukier - 1,5 szklanki
  • -Kisiel czerwony - 2 szt

Przygotowanie

  1. Posiekać nożem margarynę z mąką, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
    Podzielić na dwie części.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

  3. Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.

  4. Na blaszkę (25X40) wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę.
    Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na tarce o grubych oczkach.
    Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.

Składniki
  • 1. CIASTO:
  • -Mąka pszenna - 6 szklanek
  • -Margaryna - 2 kostki
  • -Jajka (żółtka) - 10 szt
  • -Proszek do pieczenia - 4 płaskie łyżeczki
  • 2. MASA:
  • -Jabłka - 2 kg
  • -Cukier - 7-8 łyżek
  • -Cynamon - 1 łyżeczka
  • 3. PIANA:
  • -Białka jaj - 10 szt
  • -Cukier - 1,5 szklanki
  • -Kisiel czerwony - 2 szt
Składniki