Jabłecznik z gwiazdkami

Jabłecznik z gwiazdkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewa1959a
Pyszne,kruche ciasto dodatkiem jabłek...proste, ale jak zachwyca swoim smakiem;)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem,dodajemy 0,5 szklanki cukru,4 żółtka i całe jajko,cukier waniliowy,twardą margarynę.Wszystko siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części,jedna większa i jedna mniejsza.
    Ciasto schłodzić w lodówce,następnie większą część wykładamy do tortownicy,nakłuwamy widelcem i nakładamy,pokrojone jabłka.Na to kładziemy ubitą z białek i 0,5 szklanki cukru pianę i równo rozsmarowujemy.Z mniejszej części ciasta ,wykrawamy foremką dowolne kształty(u mnie gwiazdki).Całość piany pokrywamy gwiazdkami.
    Pieczemy 45 minut.

Komentarze do przepisu (7)

MEGI110278 02 stycznia 2014
Nie przepadam za kruchym ciastem , ale Twoja szarlotka wygląda nieziemsko :-D
eka88 03 stycznia 2014
A w jakiem temperaturze?
ewa1959a 28 stycznia 2014
Tempertura pieczenia 180 stopni;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • cukier waniliowy
Składniki