Jabłecznik z budyniem i kokosem

Jabłecznik z budyniem i kokosem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis dostałem od Pani Joli z pracy. Ciasto wyszło bardzo pyszne. PS. Dziękuję za zestawik dziewczynom z pracy ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 8-10 jabłek
  • 3/4 l wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy ( mała blaszka) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze !80°C przez ok15 min.

    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ¾ l wody ,odcedzamy (zachowując wodę). Do kompotu z jabłek wsypujemy budynie i ½ szklanki cukru. Zagotowujemy ,cały czas energicznie mieszając.

    Margarynę rozpuszczamy ,lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy wiórki (cały czas ubijając) i rozpuszczoną margarynę.

    Osączone jabłka wykładamy na upieczony biszkopt ,następnie zalewamy budyniem. Na wierzch wylewamy masę kokosową.

    Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Komentarze do przepisu (29)

Konto usunięte 09 maja 2014
Poproszę kawałek tej pyszności razem z tą kawką.
Konto usunięte 09 maja 2014
świetne ciacho...:)
Konto usunięte 09 maja 2014
Piękny komplecik. A ciacho wędruje do książki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 8-10 jabłek
  • 3/4 l wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki