Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: suri
pychotka

Składniki

Przygotowanie

  1. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną,następnie dodać cukier,żółtka i śmietanę i zagnieść kruche ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24/36 cm.Ciasto posypać bułką tartą

  2. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.Wyłożyć jabłka wzdłuż krótszego boku na ciasto jedno przy drugim.Posypać cynamonem i cukrem waniliowym

  3. Ugotować 3 budynie na litrze mleka i gorący budyń wylać na jabłka

  4. Rozwałkować drugą część ciasta i delikatnie rozłożyć go na budyniu. Piec około godziny do 1,5 w temp 180-200 stopni .Posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (9)

Sapik3 02 kwietnia 2011
Wyglada smakowicie ))) Do ulubionych )))
monikasciepuk 02 kwietnia 2011
ZGADZAM SIĘ:)
monikasciepuk 02 kwietnia 2011
JESTEM ZA. DO ULUBIONYCH:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki