Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto z budyniem i jabłkami. Ciasto kolorowe z kruszonką. Jabłecznik bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -0,5 kg. mąki -250 g. masła -1 szklanka cukru
  • -2 jajka -3 łyżeczki proszek do piecz.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka+1 szklanka
  • -3 budynie z cukrem wiśniowe albo malinowe
  • MASA JABŁKOWA:
  • -ok.2 l.startych jabłek -cynamon
  • -1/2 szklanki cukru(w zależności jakie są kwaśne jabłka)
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, potem dodać po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem i rękoma rozkruszyć na posypkę. Podzielić na połowę. Jedną odłożyć ,drugą zagnieść i wylepić blaszkę(30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec na zloty kolor w 200*ok.10-15 min.

  2. Budynie rozmieszać ze szklanką mleka i ugotować w 1 l.mleka. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć kupkami,na podpieczony placek.

  3. Jabłka podsmażyć z cukrem i cynamonem ok.10 min. Odsączyć na sitku.Albo surowe, odgnieść i rozsypać na budyniu.

  4. Na górę rozsypać kruszonkę.

  5. Piec ok.60 min. w 175*.Po upieczeniu i przestudzeniu, posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 22 maja 2019
Pyszne! zawsze czegos nowego mozna dowiedziec sie o sposobach na ciasta!
babcitereskiciasta 22 maja 2019
Dziękuję Em, to ciasta z kilku lat.:)
pelen_brzuszek 22 maja 2019
świetna kruszonka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -0,5 kg. mąki -250 g. masła -1 szklanka cukru
  • -2 jajka -3 łyżeczki proszek do piecz.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka+1 szklanka
  • -3 budynie z cukrem wiśniowe albo malinowe
  • MASA JABŁKOWA:
  • -ok.2 l.startych jabłek -cynamon
  • -1/2 szklanki cukru(w zależności jakie są kwaśne jabłka)
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
Składniki