Jabłecznik z budyniem

Przepis dnia 2013-04-27
Jabłecznik z budyniem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: srk76
Pyszne kakaowe kruche ciasto, gęsty waniliowy budyń i idealne do ciast złote renety w jednym pysznym kęsie. Pychota jak się patrzy.

Składniki

  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • jabłka - 1 kg (złota reneta)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane suche składniki łączymy z pomocą posiekanego zimnego tłuszczu i żółtek. Zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Nasze dłonie szybko je ogrzeją i ciasto nam się będzie kleić. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedna trafi do lodówki druga do zamrażalnika.

  2. Przygotowujemy blaszkę smarując ją pozostałym na papierze tłuszczem i wysypując bułka tartą tak by przywarła na dnie i do połowy boków. Wykładamy w blaszce wystudzone przez około 10 minut w lodówce ciasto. Szybko by nie zagrzać ciasta, rozprowadzamy go na dnie blachy. Rozprowadzone ciasto posypujemy bułką tartą aby soki z jabłek i budyń nie przemoczyły kruchego spodu.

    Na tak przygotowany spód trafią pokrojone w plastry lub kostkę jabłka. Całość zalewamy przygotowanym na mleku budyniem waniliowym (2 opakowania na 750ml mleka). Pozostało już jedynie zetrzeć na wierzch drugą część ciasta, która zmroziła się w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się ciasto na tarce zetrze.

  3. Pieczemy jabłecznik około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie aby budyń ponownie stężał. Najlepszy jabłecznik z budyniem jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.


    BTW w linku poniżej przepis na najprostszy z możliwych jabłeczników - zapraszam

Komentarze do przepisu (19)

renka 26 kwietnia 2013
Tak pysznie wygląda,że kto by czekał do drugiego dnia - pyszota -)
Konto usunięte 26 kwietnia 2013
ciasto prezentuje się smakowicie, zabieram przepis do mojej książki!
anetaa26 26 kwietnia 2013
wyglada bosko :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • jabłka - 1 kg (złota reneta)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm
Składniki