Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia)

Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na proste, efektowne i smaczne ciasto.

Składniki

  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników

Przygotowanie

  1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i chwilę dusimy.
    Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy.
    Formę do pieczenia 25x36 cm wyściełamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Przekładamy do lodówki.
    Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i olejek cytrynowy, mieszamy.
    Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników.
    Ponownie przekładamy do lodówki.
    Polewa czekoladowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
    W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i studzimy.
    Gdy masa czekoladowa będzie się ścinać, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce.

Komentarze do przepisu (17)

ciacho50 08 stycznia 2018
Pychotka :)
Maudie 08 stycznia 2018
Niby to tylko jabłecznik ale jak on się prezentuje!!!!!!!!!Zabieram do plagiatorka:)Cudo!
Docherro 08 stycznia 2018
Mmm pyszności,kocham jabłeczniki a tak wykonany to po prostu poezja:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników
Składniki