Jabłecznik sypany

Jabłecznik sypany
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Przepis na najprostszą z możliwych szarlotkę. Pyszne jesienne ciasto do kawy.

Składniki

  • jabłka - 2 kg (szara lub złota reneta )
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • cukier - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 i 3/4 łyżeczki
  • masło - kostka - 200g
  • cynamon
  • cukier waniliowy - małe opakowanie

Przygotowanie

  1. Do pojemnika wsypujemy mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i rozdzielamy całość na 3 szklanki.

  2. W blaszce (użyliśmy podłużnej ale najlepszy efekt uzyskamy w tortownicy lub naczyniu do tartej) musimy rozściełać papier do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na największych oczkach tarki a uzyskaną masę dzielimy na pół.

  3. Do przygotowanej blaszki wsypujemy pierwszą szklankę sypkiej mieszanki. Na to rozkładamy pierwszą część startych jabłek. Posypujemy jabłka cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejna szklanka zostaje wysypana na wierzch. Na to trafia druga część jabłek które przyprawiamy cynamonem i waniliowym cukrem. Całość zakrywamy zawartością ostatniej szklanki. Na wierzch układamy pokrojoną kostkę masła.

  4. Ciasto pieczemy w piekarniku około godziny w temperaturze 180 stopni. Brązowa skorupka na wierzchu da nam znać że deser gotowy.

    Inne pyszne ciasta w tym przepyszny jabłecznik z budyniem w linku pod wpisem:

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 08 października 2013
Nigdy nie slyszalam o ciastach sypanych, ale wyglada tak apetycznie, ze jutro spróbuje...
srk76 09 października 2013
@konhambos

Banalne ale pyszne. ...a jak masz jeszcze lody waniliowe to... mhmm mhmm :)
gochna55 31 października 2016
Zawsze robiłam jedną warstwę jabłek - spróbuję Twojego przepisu, a dodaję troszkę goździków do cynamonu.
Składniki
  • jabłka - 2 kg (szara lub złota reneta )
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • cukier - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 i 3/4 łyżeczki
  • masło - kostka - 200g
  • cynamon
  • cukier waniliowy - małe opakowanie
Składniki