Jabłecznik pod pierzynką serową

Jabłecznik pod pierzynką serową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Łatwe i szybkie ciasto.

Składniki

  • 200g margaryny
  • 300g cukru
  • 8 jajek
  • skórka starta z całej cytryny
  • 500g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600g serka homogenizowanego
  • 1,5kg jabłek
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i 6 jajkami na puszysto. Dodać skórkę startą z cytryny, sól i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej.
    Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego.

  2. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na jabłka i równo rozsmarowujemy.
    Ciasto pieczemy w 160C przez około 70min.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 22 lutego 2015
<3 wszystkie jabłeczniki.Twój wygląda mega pysznie! :D mniam!
anna-martyka-3 22 lutego 2015
dziękuję :)
Futka 22 lutego 2015
Śliczny, delikatny i wyśmienity jabłecznik :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200g margaryny
  • 300g cukru
  • 8 jajek
  • skórka starta z całej cytryny
  • 500g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600g serka homogenizowanego
  • 1,5kg jabłek
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
Składniki