Jabłecznik na zimno z masą budyniowo- kokosową

Jabłecznik na zimno z masą budyniowo- kokosową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kotek78
Deser zrobiłam ze składników jakie miałam w domu i wyszedł taki oto prosty i niesłodki deserek. A mus jabłkowy można zastąpić dowolnym dżemem lub musem owocowym.

Składniki

  • ciastka petitki, biszkopty a ja użyłam krakersów- zależnie od ilości w opakowaniu 1 lub 2 op.
  • 800 ml. musu jabłkowego najlepiej swojej roboty
  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego- 64 g.
  • 1 op. śnieżki bitej śmietany
  • 1 niepełna szkl. mleka do śnieżki
  • 1 fix do śnieżki ( będzie bardziej puszysta )
  • 750 ml. mleka do budyniu ( 3 szkl.)
  • małe opakowanie wiórków kokosowych- 100g.
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół kostki masła

Przygotowanie

  1. Gotujemy budyń: odlać trochę mleka do wymieszania sypkiego budyniu, resztę mleka nastawić do gotowania najlepiej na parze mamy pewność, że nam się nie przypali. Do gotującego mleka wsypujemy wiórki kokosowe a resztę robimy jak na przepisie opakowania z budyniu.
    po ugotowaniu budyniu czekamy aż nam ostygnie, pilnując by nie zrobił się nam kożuch. Aby przyspieszyć proces studzenia, garnek z budyniem kokosowym wstawiamy do zimnej wody i mieszamy.

  2. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody oczywiście każdą z osobna.
    Jedną galaretkę mieszamy z musem jabłkowym, po czym wylewamy na przygotowane wcześniej krakersy. Łyżką wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

  3. W misce miksujemy masło na gładką, puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując aż połączymy budyń z masłem. Taką masę wykładamy na mus jabłkowy i ponownie wkładamy do lodówki.

  4. Śnieżkę robimy według przepisu na opakowaniu, a fix dodajemy wtedy gdy już bita śmietana jest już gotowa, chwilę miksujemy do połączenia. Teraz dodajemy galaretkę oczywiście miksując, która przez ten czas nam już ostygła i cierpliwie czekała na swoją kolej.
    Gotową śnieżkę wykładamy na masę budyniową i wygładzamy. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam polewy czekoladowej.
    Wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godz. a najlepsze jest już następnego dnia. Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 06 lipca 2013
Super Ci wyszedł ten jabłeczniczek:)
isia1968 07 lipca 2013
duże opakowanie budyniu ....jak duże ono ma być????
Konto usunięte 09 lipca 2013
podoba mi się Twój przepis, tylko ja zamiast śnieżki dodam śmietankę tortową 36 %
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciastka petitki, biszkopty a ja użyłam krakersów- zależnie od ilości w opakowaniu 1 lub 2 op.
  • 800 ml. musu jabłkowego najlepiej swojej roboty
  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego- 64 g.
  • 1 op. śnieżki bitej śmietany
  • 1 niepełna szkl. mleka do śnieżki
  • 1 fix do śnieżki ( będzie bardziej puszysta )
  • 750 ml. mleka do budyniu ( 3 szkl.)
  • małe opakowanie wiórków kokosowych- 100g.
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół kostki masła
Składniki