jabłecznik na winie

jabłecznik na winie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszne ciasto o wyjątkowym smaku

Składniki

  • CIASTO:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 250 g cukru
  • 0,75 l wina białego półwytrawnego
  • 2 budynie waniliowe
  • cynamon do posypania
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Z podanych skłądników zagnieść ciasto, nasmarować okrągłą formę (28 cm - tortownica)obsypać lekko bułką tartą, wyłożyć ciastem spód i brzegi. Na winie ugotować budynie , dodając cukier i obrane i pokrojone w ósemki jabłka . Zagotować odczekać aż odparuje, wsypać na ciasto i piec w 170'' ok 75 minut. Ciasto wystudzić ubić śmietanę z cukrem pudrem, dać na budyń , posypać cynamonem.

Komentarze do przepisu (4)

justynawilk 17 kwietnia 2011
Mniam, uwielbiam, pozdrawiam szarlotkożerców :)
Annuar 18 kwietnia 2011
Bardzo jestem ciekawa smaku takiego winnego jabłecznika :)
aldi02 13 maja 2011
Polecam polać z góry jeszcze ajerkoniakiem.Pychotka
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 250 g cukru
  • 0,75 l wina białego półwytrawnego
  • 2 budynie waniliowe
  • cynamon do posypania
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki