Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe w przygotowaniu, soczyste, smaczne ciasto jabłkowe :-)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 69
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 69
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, tworząc plastyczną masę. Podzielić ją na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Blachę (może być o średnicy 24 lub 26cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Wyłożyć mus wymieszany z mąką ziemniaczaną, wyrównać. Posypać cynamonem. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo po łyżce cukier i nadal ucierać. Na koniec (gdy cukier jest już rozpuszczony) wsypać kisiel i zmiksować krótko, do połączenia składników. Piankę wyłożyć na mus jabłkowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub tak jak u mnie skubać na wierzch. Ciasto piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Jesli wierzch ciasta zacznie się za szybko rumienić, należy przykryć go folią aluminiową. Smacznego :-)