Jabłecznik na biszkopcie.

Jabłecznik na biszkopcie.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Ciasto bardzo szybkie do zrobienia,bardzo smaczne,po prostu trzeba spróbowac.Polecam serdecznie,a jeszcze jak mamy własnej roboty prażone jabłka to chwila moment i ciiasto jest gotowe.:) Proponuję jako deser po obfitym grillowanym jedzonku:)

Składniki

  • 10 jajek
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 10 łyżek cukru ( dałam tylko 6)
  • 1,5 łyżeczki pr.do pieczenia
  • 2 słoiki litrowe uprażonych jabłek ,150g mrożonych borówek
  • 3 galaretki truskawkowe ,mogą być o innym smaku.
  • 2 op.śmietanki 30% po 200ml
  • śmietan-fix 1 op.
  • polewa
  • 9 łyżek cukru,3 łyżki kakao,1/4 kostki masłą,,3-4 łyżki wrzątku

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt na dużej blaszce z piekarnika.
    Białka oddzielić od żółtek .Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż białka będą sztywne.Wlać żółtka i lekko wymieszać.
    Dodać przesianą mąkę z pr.do pieczenia,delikatnie wymieszać szpatułką.
    Dać do nagrzanego piekarnika do 170st.
    W między czasie kiedy biszkopt się piecze przygotować jabłka.
    Dać jabłka do rondla i doprowadzić do wrzenia,wtedy wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia.
    Na końcu dać borówki.
    Przestudzić.
    Na wystudzony biszkopt wyłożyć jabłka i równo rozprowadzić .
    Dać w chłodne miejsce by jabłka nam stężały.

  2. Śmietanki ubić na sztywno ,pod koniec dodać śmietan-fix i wyłożyć na jabłka.

    Zrobić polewę,cukier,kakao i masło roztopić,dodać 3-4 łyżki wrzącej wody.
    Przestudzoną polewą polać po śmietance ,dać w chłodne miejsce.
    Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (16)

Nevermore 07 maja
O ja cię kręcę, ale pychotka :) Mamy trochę własnych własnych przecierów, ale wiesz, jak u nas z pieczeniem... Czytaj całość »
O ja cię kręcę, ale pychotka :) Mamy trochę własnych własnych przecierów, ale wiesz, jak u nas z pieczeniem ciach hihihi. Może Tobie podeślę i zrobisz. Parę słoików gratis za robotę ;)
kuchmariola63 08 maja
Smakowicie wygląda :)
Dobrych i sprawdzonych przepisów na ciasta nigdy za wiele
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 jajek
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 10 łyżek cukru ( dałam tylko 6)
  • 1,5 łyżeczki pr.do pieczenia
  • 2 słoiki litrowe uprażonych jabłek ,150g mrożonych borówek
  • 3 galaretki truskawkowe ,mogą być o innym smaku.
  • 2 op.śmietanki 30% po 200ml
  • śmietan-fix 1 op.
  • polewa
  • 9 łyżek cukru,3 łyżki kakao,1/4 kostki masłą,,3-4 łyżki wrzątku
Składniki