Jabłecznik - ciasto, które zawsze wychodzi

Jabłecznik - ciasto, które zawsze wychodzi
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: cooklife
Jabłecznik - ciasto, które zawsze wychodzi

Składniki

  • 230 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na plastry
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tarte
  • 5 białek
  • 1 łyżka cynamonu
  • orzechy włoskie (wedle uznania)

Przygotowanie

  1. Składniki na spód zagnieść, wstawić do lodówki na około godzinę 1 godzinę.

  2. Przygotować formę do pieczenia 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wgnieść w formę do pieczenia , ponakłuwać widelcem. Wstawić do pieczenia na 15 min góra - dół z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni.

  3. Ciasto po upływie 15 minut wyciągnać z piekarnika. Ciasto posypać bułką tartą (wchłonie wilgoć jabłek). Wyłożyć orzechy włoskie, jabłka, całość posypać cynamonem. Białka ubić z cukrem na sztywno i rozsmarować na jabłkach.

  4. Wstawić do piekarnika na 40 min w temperaturze 170 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

Zazula1 20 października 2014
Jabłecznik z orzechami i bezą...czego chcieć więcej:)Aż ślinka leci.
cooklife 20 października 2014
I naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Ja dopiero przygodę z pieczeniem ciast zaczynam i uważam to za bardzo... Czytaj całość »
I naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Ja dopiero przygodę z pieczeniem ciast zaczynam i uważam to za bardzo proste, mało skomplikowane ciasto. Blacha zniknęła w bardzo szybkim tempie.
Konto usunięte 20 października 2014
Brzmi i wygląda bardzo apetycznie :-) do wypróbowania :-)
Składniki
  • 230 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na plastry
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tarte
  • 5 białek
  • 1 łyżka cynamonu
  • orzechy włoskie (wedle uznania)
Składniki