Jabłecznik babci Helenki

Jabłecznik babci Helenki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
tanie
Pyszny jabłecznik z przepisu babci. Cudowne, kruche ciasto pachnące w całym domu. Prosty przepis z dawnych lat, bez udziwnień i zbytecznych dodatków.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 g margaryny

  • 3 jajka
  • szczypta soli

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek np. szara reneta

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej



Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i szybko posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać jajka, szczyptę soli, kwaśną śmietanę, cukier i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

  2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wsypać cynamon i bułkę tartą.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut.

  4. Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Wyłożyć jabłka i łopatką wyrównać powierznię. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim jabłka. Delikatnie nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 60 minut.

Komentarze do przepisu (13)

KORAL 14 października
Ja uwielbiam wszystkie jabłeczniki. A ten wygląda bardzo smakowicie :)
KulinarnaChwila 15 października
Pyszotka;)
fafiatko 15 października
Nie ma jak smak babcinego ciasta!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 g margaryny

  • 3 jajka
  • szczypta soli

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek np. szara reneta

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej


Składniki