Jabłecznik

Jabłecznik
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zjkrol
Bardzo szybki i smaczny deser.Do popołudniowej kawy i niespodziewanych gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać:mąkę, cukier,cukier waniliowy,żółtka,śmietanę proszek do pieczenia,masło.Wyrobić ciasto.odłożyć małą kulkę na kruszonkę pozostałym wylepić blaszkę.Ciasto nakluć widelcem,podpiec.

  2. Na podpieczone ciasto rozsmarować dżem na to ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.

  3. Ubić pianę z 4 białek dodając 5 łyżek cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.Nałożyć na jabłka.Na wierzch rozkruszyć resztę ciasta..

  4. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.Posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 10 września 2012
Prosty i pyszny - uwielbiam jabłeczniki w każdej postaci - a twój jest super.
Guska86 14 września 2012
Ile % ma mieć śmietana i jaki smak dżemu został dodany?
zjkrol 14 września 2012
Śmietana 18 a dżem dowolny.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki