Jabłecznik

Jabłecznik
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Łatwy, pyszny, rozpływa się w ustach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Białka + szczypta soli - ubijać mikserem. Dodawać cukier i żółtka. Ubić na sztywną pianę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

  2. Dodać majonez i dokładnie zmiksować.

  3. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy jajeczno-majonezowej i wymieszać na najniższych obrotach.

  4. ciasto wylać na blaszkę 26x30 cm. wyłożoną papierem do wypieków.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok 40 min.

  6. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone.

  7. Po wystudzeniu przeciąć poziomo na dwie warstwy (tak jak biszkopt na tort).

  8. Na pierwszą warstwę wyłożyć połowę musu, przykryć drugą warstwą i posmarować resztą musu. Wierzch udekorować wg uznania bitą śmietaną.

Komentarze do przepisu (3)

Kucharz2009 18 listopada 2009
Do czego ten majonez?
Sugarspice 18 listopada 2009
majonez zamiast tluszczu :) probowalam podobne przepisy i majonezu w ogole sie nie wyczuwa.
lasuch-09 18 listopada 2009
Właśnie tak, a do tego ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Majonez musi być łagodny, bez... Czytaj całość »
Właśnie tak, a do tego ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Majonez musi być łagodny, bez przypraw. Ja używam dekoracyjny Winiary.
Składniki
Składniki