Jabłecznik

Jabłecznik
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Lucque
Jedno z lepszych ciast jakie jadłem... przepis mojej mamy, zawsze wychodzi

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, miękką margarynę. Białka oddzielić od żółtek (ubić na sztywną pianę wraz z kisielem i cukrem), żółtka dodać do mąki. Ze wszystkich składników zarobić ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

  2. W tym czasie obierać jabłka, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, odlać sok, dodać bułkę tartą oraz cynamon. Wymieszać, skropić sokiem z cytryny.

  3. Na średniej, natłuszczonej i wysypanej blaszce wyłożyć ciasto, na nie jabłka oraz ubitą z białek pianę. Posypujemy wykonaną kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut.

Komentarze do przepisu (1)

ewka16 25 lutego
pyszny :)
Składniki
Składniki