Jabłecznik

Jabłecznik
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia-p
Do ciasta można użyć gotowych jabłek smażonych albo samemu usmażyć.

Składniki

  • mąka 35 dag
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • margaryna 25 dag
  • cukier puder 20 dag oraz do posypania
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 1 kg
  • cynamon 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajka, proszek i mąki. Dokładnie wyrobić ciasto.

  2. Foremkę (24x28) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta. Rozsmarować w miarę równomiernie po całej blaszce.

  3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na suchej patelni. Wystudzić. Wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można posypać cukrem pudrem.

  4. Na jabłka wyłożyć drugą część ciasta.
    Piec ok. 50 min w 170 stopniach.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 27 lutego 2018
ChceM <3 Uwielbiam <3
Nevermore 27 lutego 2018
Super ciacho i znów ... ale co zrobić, powtórzę się ;) Babcia robiła takie samo i smak do dziś pozostał :)... Czytaj całość »
Super ciacho i znów ... ale co zrobić, powtórzę się ;) Babcia robiła takie samo i smak do dziś pozostał :) Super, pycha :D
kasia-p 01 marca 2018
Dziękuję :)
Składniki
  • mąka 35 dag
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • margaryna 25 dag
  • cukier puder 20 dag oraz do posypania
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 1 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
Składniki