Jabłecznik

Jabłecznik
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: EWAM45
Przepis na dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką.

Składniki

  • 3 szklanki maki
  • 1 margaryna
  • 14/ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. abłka obieramy kroimy w ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem . Mieszamy i odstawiamy.

    Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, dodajemy margaryn i rozcieramy z mąką. W brew różnym opiniom, nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram margarynę z mąką w dłoniach.


    Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką jeśli się klei i jest za rzadkie.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre.



    Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią.

    Wsypujemy jabłka ( będzie ich dużo, ale o to chodzi)

    Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika.

    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście wolę bez cukru. Gotowe

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 05 września 2015
Uwielbiam ciacha z owocami, a jabłeczniki to najbardziej <3
EWAM45 09 września 2015
Ja również pozdrawiam
Składniki
  • 3 szklanki maki
  • 1 margaryna
  • 14/ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cynamonu
Składniki