Jabłecznik

Jabłecznik
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
Ciasto jest niezwykle kruche, kawałki jabłek wprost rozpływają się w ustach a zapach- powalający :D

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 300 gram mąki
  • 200 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • 10-12 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki.
    Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki.
    Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
    Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
    Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka. Wierzch ponownie nakłuwam widelcem.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 minut. Upieczone wyjmuję, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 02 kwietnia 2014
Moje smaki!
Składniki
  • ciasto kruche:
  • 300 gram mąki
  • 200 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • 10-12 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
Składniki