Jabłecznik

Jabłecznik
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
pyszny wilgotny jabłecznik z dodatkiem rodzynek :)

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 2,5 kg jabłek
  • 2 kisiele cytrynowe lub morelowe (Winiary) + 2 garście rodzynek + cynamon
  • kruszonka:
  • 100 g masła + 100 g cukru + 200 g mąki

Przygotowanie

  1. Do miski dać mąkę, cukier, masło lub margarynę, jajka, proszek do pieczenia i mikserem wyrobić ciasto. Na wyłożoną papierem pergaminowym foremkę przełożyć ciasto i wyrównać.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Do startych jabłek dodać rodzynki, cynamon i 2 kisiele (proszek) dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, wyrównać. Zrobić kruszonkę i posypać po wierzchu jabłka. Piec w 180 stopniach 1 godzinę. Smacznego

Komentarze do przepisu (14)

anetaa26 15 października 2013
smacznie wyglada :)
rosse 15 października 2013
Taki jabłecznik uwielbiam,palce lizać;)
Ewaaa 15 października 2013
wszystkie ciacha z jabłkami uwielbiam, pięknie Ci wyszedł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 2,5 kg jabłek
  • 2 kisiele cytrynowe lub morelowe (Winiary) + 2 garście rodzynek + cynamon
  • kruszonka:
  • 100 g masła + 100 g cukru + 200 g mąki
Składniki