Inne Drożdżówki z makiem

Inne Drożdżówki z makiem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Cudowne na drugie śniadanie i na deser. Doskonale też sprawdzą się na świątecznym stole.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 ml
  • jogurt naturalny 40-50 ml
  • cukier 65 g
  • olej 60 ml
  • Nadzienie : ugotowany zmielony mak 500 g ( 3 łyżki maku na 1 łyżkę cukru )
  • rodzynki 110 g
  • orzechy 50 g
  • aromat migdałowy + 3-4 łyżki mleka
  • 1-2 ubite białka
  • cukier migdałowy 15 g
  • dodatkowo jajko do smarowania bułek

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 14 sporych bułek.
    Ciasto.
    Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
    Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia.
    W tym czasie do dużej miski wsypać mąkę resztę cukru, dodać szczyptę soli, wbić żółtka i wlać pozostałe mleko i olej.
    Dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
    Nadzienie.
    Mleko przelać do garnka, dodać cukier i aromat migdałowy, mielony mak, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Lekko podgrzać.
    Dokładnie wymieszać, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Białko ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do ostudzonej masy makowej.
    Ciasto podzielić i kolejno rozwałkować na prostokąty o wielkości 30 X 40 cm.
    Z długości 40 cm wykroić 4 paski po 10 cm.
    Dwa z nich ponacinać w paski max 1 cm szerokości.
    Na pokrojone paski po środku nakładamy 3 porcje nadzienia.
    Przykrywamy całym paskiem.
    Pomiędzy nadzieniem dwoma palcami szczypiemy ciasto i powstają nam 3 bułki.
    Odcinamy je nożem i obracamy nacięciem do góry.
    Bułki przekładamy na blaszki z papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    Po około 15 minutach smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-30 minut w 180 C.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 24 listopada 2020
Świetnie się prezentują i tak się zastawiam, jakby wyglądały we francuzie, choć to inny temat ;) Pychotka,... Czytaj całość »
Świetnie się prezentują i tak się zastawiam, jakby wyglądały we francuzie, choć to inny temat ;) Pychotka, biorę wszystkie :D
KORAL 24 listopada 2020
Pewnie wyglądały by dobrze.......tylko tłusto :)
Nevermore 24 listopada 2020
No wiesz, my trochę wygoniccy jesteśmy i ten gotowiec byłby dobry dla nas ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 ml
  • jogurt naturalny 40-50 ml
  • cukier 65 g
  • olej 60 ml
  • Nadzienie : ugotowany zmielony mak 500 g ( 3 łyżki maku na 1 łyżkę cukru )
  • rodzynki 110 g
  • orzechy 50 g
  • aromat migdałowy + 3-4 łyżki mleka
  • 1-2 ubite białka
  • cukier migdałowy 15 g
  • dodatkowo jajko do smarowania bułek
Składniki