Wychodzi około 14 sporych bułek.
Ciasto.
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 50 ml letniego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia.
W tym czasie do dużej miski wsypać mąkę resztę cukru, dodać szczyptę soli, wbić żółtka i wlać pozostałe mleko i olej.
Dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Nadzienie.
Mleko przelać do garnka, dodać cukier i aromat migdałowy, mielony mak, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Lekko podgrzać.
Dokładnie wymieszać, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Białko ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do ostudzonej masy makowej.
Ciasto podzielić i kolejno rozwałkować na prostokąty o wielkości 30 X 40 cm.
Z długości 40 cm wykroić 4 paski po 10 cm.
Dwa z nich ponacinać w paski max 1 cm szerokości.
Na pokrojone paski po środku nakładamy 3 porcje nadzienia.
Przykrywamy całym paskiem.
Pomiędzy nadzieniem dwoma palcami szczypiemy ciasto i powstają nam 3 bułki.
Odcinamy je nożem i obracamy nacięciem do góry.
Bułki przekładamy na blaszki z papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Po około 15 minutach smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-30 minut w 180 C.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej