Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk z jabłkami"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 423
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 423
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Indyka starannie opłucz, a następnie dokładnie go osusz, po czym mocno natrzyj wewnątrz oraz na zewnątrz solą i pieprzem. Odłóż następnie na dwie godziny do lodówki.
Suszone śliwki zalej gorącą wodą, a następnie odstaw je na dwie godziny. Po tym czasie osącz.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój miąższ w dość dużą kostkę. Wymieszaj jabłka ze śliwkami, tartą bułką, sokiem wyciśniętym z cytryny, dopraw do smaku cukrem oraz cynamonem.
Indyka wyjmij z lodówki, nadziej owocowym farszem, a następnie zepnij otwór. Brytfannę posmaruj stopionym masłem. Włóż do niej indyka, skrop go resztą stopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż indyk się zrumieni, przez ok. 45 minut. Następnie wlej do brytfanny 1,5 szkl. wody, przykryj, zmniejsz temp. do 200, a następnie 180°C i piecz do miękkości ok. 3-3,5 godz. Rada Indyka podczas pieczenia można polewać bulionem drobiowym. Będzie bardziej soczysty.Źródło: Świat kobiety