Indyjskie pączki

Indyjskie pączki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Kolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:)

Składniki

  • 10 dkg mleka w proszku,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 5 łyżek mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 dkg zmielonych pistacji,
  • 100 ml wody,
  • 1/2 kg cukru,
  • ziarna kardamonu
  • olej,

Przygotowanie

  1. Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku

  2. wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego...

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 22 stycznia 2014
wyglądają bardzo smakowicie.
aniolywkuchni 22 stycznia 2014
milo nam...
ewulka55 22 sierpnia 2014
aniolywkuchni czy nie dodajemy jakiś spulchniaczy np proszku do pieczenia lub drożdży???
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 dkg mleka w proszku,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 5 łyżek mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 dkg zmielonych pistacji,
  • 100 ml wody,
  • 1/2 kg cukru,
  • ziarna kardamonu
  • olej,
Składniki