Idealny biszkopt kakaowy

Idealny biszkopt kakaowy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepis na najsmaczniejszy biszkopt kakaowy jaki miałam okazję upiec. Idealnie nadaje się do tortu i jako podstawa do ciast. Proporcje na różne wielkości tortownic i blaszek znajdziesz na moim blogu

Składniki

  • 5 jajek
  • 120 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.

  2. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady (zobacz film), rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.

  3. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.

    Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

  4. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy.

    Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy lub cztery blaty.

Komentarze do przepisu (4)

Kazimierz-Wichura 04 grudnia 2019
Coś miłego :)
SlodkiBlog 04 grudnia 2019
:)
sayloor 09 kwietnia 2020
Pierwszy raz robiłam tort z ciemnym biszkoptem i zdecydowałam się na ten przepis :) Wszyscy pytali jakim cudem... Czytaj całość »
Pierwszy raz robiłam tort z ciemnym biszkoptem i zdecydowałam się na ten przepis :) Wszyscy pytali jakim cudem wyszedł taki mokry i puszysty!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek
  • 120 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki