Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Herbatniki migdałowe z gruszkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Składniki
Śmietankę i cukier ubijamy mikserem przez 30 sekund. Dodajemy mąkę, migdały i sok z cytryny, mieszamy starannie. Na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia rozkładamy masę, robiąc parocentymetrowy odstęp między jej kawałkami, które powinny mieć ok. 4 centymetrów średnicy.
Wygładzamy je, żeby były w miarę płaskie, i pieczemy w temperaturze 160 st. C, aż się lekko zrumienią. Kiedy wystygną, podajemy z gruszkami obranymi i pociętymi na nieduże kawałki oraz czarną herbatą i konfiturą z malin.
W całej Skandynawii herbatniki piecze się w domu i pożera pod byle pretekstem. Świetnie to rozumiem – są pyszne. Zazwyczaj podaje się je z kawą, ale mnie bardziej smakują z herbatą i owocami...Źródło: Pani