Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem

Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Deser w sumie powstał przez przypadek. Uwielbiam herbatę z cytryną i cukrem. Tutaj użyliśmy zdrowego cukru z kory brzozy (ksylitol) ,szczególnie proponujemy ten deser diabetykom. No i oczywiście ten mus cytrynowy...po prostu pycha.

Składniki

  • szklanka drobnej tapioki
  • 500 ml herbaty (zwykłej)
  • 100 g cukru z kory brzozy (ksylitol)
  • sok z 1/2 cytryny
  • Mus cytrynowy:
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzącej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g ksylitolu
  • białko z 1 jajka

Przygotowanie

  1. Tapiokę zalewamy herbatą i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy do momentu ,kiedy kulki zaczną być szkliste. Dodajemy sok z ½ cytryny ,100 g cukru brzozowego ,dokładnie mieszamy i porcjujemy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku ,dokładnie rozpuszczamy i mieszamy z sokiem z ½ cytryny. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę ,po trochu dodając 50 g cukru z brzozy. Ubite białka dodajemy do rozpuszczonej żelatyny ,dokładnie mieszamy i wylewamy na uprzednio przygotowaną i rozlaną w pucharkach tapiokę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 26 stycznia 2015
Ciekawa i smaczna propozycja na deser :)
monikagotuje 26 stycznia 2015
warte wypróbowania nowych smaków:)
luna76 27 stycznia 2015
interesujący przepis:)
Składniki
  • szklanka drobnej tapioki
  • 500 ml herbaty (zwykłej)
  • 100 g cukru z kory brzozy (ksylitol)
  • sok z 1/2 cytryny
  • Mus cytrynowy:
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzącej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g ksylitolu
  • białko z 1 jajka
Składniki