Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gwiazdkowa galareta z łososia Karp i spółka"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 492
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 492
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Wlej do rondelka 750 ml zimnej wody, wsyp żelatynę, odstaw na 20 minut. Mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Powstały płyn dopraw do smaku octem, solą i białym pieprzem, schłódź.
Przygotuj niedużą formę. Na dno wylej półcentymetrową warstwę żelatyny. Odstaw do stężenia. Brokuły zblanszuj, podziel na różyczki, ostudź. Papryki oczyść, powykrawaj z nich małe gwiazdki i serduszka. Na stężałej galarecie rozłóż plasterki łososia, brokułu i paprykowe ozdoby. Zalej pozostałą galaretą i odstaw do stężenia.
Foremką wykrawaj gwiazdy z galarety. Podawaj z cytryną.
czas ok. 30 min; porcja – 140 kcal, cena 3 zł
Prócz łososia, w galarecie świetnie sprawdzają się: karp, szczupak i pstrąg. Ten ostatni świetnie smakuje również z patelni, polany masłem i posypany płatkami migdałowymi.
Na świątecznym stole pojawia się także sandacz. Ryba ta najlepsza jest po usmażeniu. Wielu amatorów ma także sandacz zapiekany pod beszamelem. Do faszerowania warto wybrać karpia, szczupaka lub dużego leszcza. Do ryby po grecku najlepszy jest natomiast dorsz.Źródło: Świat kobiety