Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gwiazdki z kofiturą morelową"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 360
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 59
Składniki
Czas przygotowania: 50 minut. 1 sztuka: 110 kcal. Cena sztuki: 0,25 zł
Żółtko utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj kwaśną śmietanę. dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy żółtkowej. Dołóż miękkie masło i rękoma szybko zagnieć ciasto.
Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Za pomocą foremki powycinaj z ciasta gwiazdki. Mniejszymi foremkami wytnij środki w połowie przygotowanych ciastek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć i wytnij kolejne gwiazdeczki.
Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 10–12 minut.
Gwiazdki ostrożnie zdejmij z blachy, przełóż na kratkę kuchenną i wystudź. Konfiturę morelową podgrzej, przetrzyj przez sitko. Kiedy przestygnie, wymieszaj ją z likierem. Ciastka bez otworków posmaruj konfiturą. Przykryj gwiazdkami z otworkami. Lekko dociśnij. Odłóż do zastygnięcia konfitury. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina