Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwiazdki czyli ciasteczka budyniowe smażone na patelni. Pyszne, śmietankowe lekko kruche ciasteczka.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4815
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 946
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 231
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4815
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 946
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 231
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Składniki w misce posiekałam nożem, a następnie zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką wycinałam małe ciasteczka w kształcie gwiazdek. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam przy pomocy wacika olejem. Na tak przygotowanej patelni ułożyłam ciastka, zmniejszyłam ogień i smażyłam ciastka aż się przyrumieniły od spodu. Wtedy przewróciłam je na drugą stronę i ponownie smażyłam na lekko rumiany kolor. Usmażone ciastka wyłożyłam na talerz. Patelnię ponownie cienko posmarowałam olejem i ułożyłam kolejną porcję ciastek. I tak do skończenia ciasta. Ciastka pozostawiłam na talerzu do wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.