Gulasz z kluseczkami

Gulasz z kluseczkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczny pomysł na "Gulasz z kluseczkami"

Składniki

  • 75 dag ziemniaków
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 7 rzodkiewek
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 20 dag serka ricotta
  • 2 dag startego parmezanu
  • 2 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pęczka szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Szczypiorek drobno posiekaj. 5 umytych rzodkiewek pokrój w bardzo drobną kostkę. Do miski włóż ricottę, dodaj parmezan oraz mąkę, zmiksuj. Następnie dodaj jajko, szczypiorek oraz rzodkiewki, dokładnie wymieszaj.

  2. Dopraw do smaku solą, przykryj i włóż do lodówki na 30-60 min. W garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy serowej za pomocą dwóch łyżek uformuj kluseczki i wrzuć je do wrzątku. Gotuj około 4 min. 

  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, pokrój w talarki. Listki szpinaku opłucz. Pozostałe rzodkiewki pokrój w plasterki.  

  4. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki; mieszając smaż 3-5 min. Warzywa zalej bulionem, gotuj ok. 20 minut.

  5. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj seler naciowy, listki szpinaku, rzodkiewki oraz kluseczki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  6. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 300 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Składniki
  • 75 dag ziemniaków
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 7 rzodkiewek
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 20 dag serka ricotta
  • 2 dag startego parmezanu
  • 2 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pęczka szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Składniki