Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzybowe krokiety"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 453
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13232
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 453
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13232
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
4 jajka ubij z 300 ml mleka, stopniowo dodawaj 3/4 szklanki mąki przesianej ze szczyptą soli. Przygotuj gładkie ciasto. Wysmaruj olejem patelnię, wlewaj na nią ciasto i partiami smaż cienkie rumiane naleśniki. Trzymaj je w cieple.
Grzyby (podgrzybki, maślaki, prawdziwki) oczyść, pokrój na kawałki i podduś na rozgrzanym maśle. Dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz 1-2 łyżkami mąki i zalej resztą mleka. Dodaj starty na tarce o małych oczkach ser i kilka posiekanych listków natki, wymieszaj.
Naleśniki posmaruj grzybowym farszem, zwiń ruloniki. Panieruj je w pozostałej mące, zanurzaj w 2 rozkłóconych jajkach i obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wkładaj krokiety, smaż na złoty kolor. Ozdób szczypiorkiem.
Czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2,60 zł.
Przygotowałaś więcej krokietów? Z powodzeniem możesz je zamrozić (najlepiej w zamykanym pojemniku). Po wyjęciu i rozmrożeniu obłóż krokiety wiórkami masła i odgrzej w piekarniku.Źródło: Świat kobiety