Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiaczek06
Przepis znaleziony na blogu. Bardzo smaczne ciasto idealnie nadaję się do gorącej herbatki z cytryną lub do gorącej czekolady z dodatkiem cynamonu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju <można dać 4 lub 5 będzie bardziej wilgotniejsze>
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej <ja dałam dżem wiśniowy>
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka bardzo mocnej herbaty
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • bakalie <rodzynki, orzechy, migdały, skórka z pomarańczy>
  • przyprawy: po szczypcie;
  • cynamon
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • wanilia lub cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, konfitury i herbatę a na koniec - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i bakalie. Po uzyskaniu idealnie gładkiej konsystencji (pomijając bakalie, oczywiście) przelewamy ciasto do keksówki (powinno wypełnić ok. 3/4 wysokości formy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez ok. 50 minut. Do suchego patyczka.Podajemy przestudzone, posypane cukrem pudrem. Można polać polewą czekoladową lub podać bez dodatków.

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju <można dać 4 lub 5 będzie bardziej wilgotniejsze>
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej <ja dałam dżem wiśniowy>
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka bardzo mocnej herbaty
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • bakalie <rodzynki, orzechy, migdały, skórka z pomarańczy>
  • przyprawy: po szczypcie;
  • cynamon
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • wanilia lub cukier waniliowy
Składniki