Gruszkowo-kakaowe ciasto sypane z migdałami

Gruszkowo-kakaowe ciasto sypane z migdałami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rosse
Przepyszne,szybkie i proste ciasto z aromatem soczystych gruszek.Miałam ochotę na to ciasto od dłuższego czasu i wczoraj się dokonało i było warto:)przepis pochodzi z bloga:domowe-wypieki.blogspot.com

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę,cukry,kaszę,proszek do pieczenia,sodę,cynamon,oraz kakao wymieszać.Podzielić na 3 części.

  2. Gruszki obrać,wydrążyć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Spód tortownicy o średnicy ok.21 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a jej boki wysmarować masłem.

  3. Na dno tortownicy wysypać pierwszą część suchych składników,na nie rozłożyć połowę gruszek.Następnie wysypać drugą część suchych składników,rozłożyć pozostałą część gruszek.Na wierzch wysypać ostatnią część suchych składników oraz płatki migdałów.

  4. Na wierzch zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzch ciasta(masło powinno być zimne,najlepiej z zamrażarki).

  5. Piec w temperaturze 180 stp.C.przez około 60 minut.Podczas pieczenia z tortownicy może wyciekać sok,dlatego najlepiej podłożyć poziom niżej jakąś blaszkę,w celu uniknięcia pobrudzenia piekarnika).

Komentarze do przepisu (7)

amidalla 26 sierpnia 2012
Uwielbiam gruszki:) Chyba zrobię to cudo, tym bardziej, że jest łatwe do zrobienia:)
rosse 27 sierpnia 2012
Tak polecam,to co proste jest najsmaczniejsze;)
Konto usunięte 27 sierpnia 2012
Muszę zrobić - idę za parę dni w gości i miło ich zaskoczę taką pychotką
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki