Gruszkowo-bananowe ciasto jogurtowe

Gruszkowo-bananowe ciasto jogurtowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Wilgotne, zdrowe, szybkie i tanie. Najlepiej smakuje z mlekiem bądź kawą.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 300 g
  • Olej 1/5 szklanki
  • Mleko 0,5 szklanki
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Migdałowy olejek do ciasta
  • Gruszka
  • Banan

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć na jednolitą masę.

  2. Do masy dodać jogurt naturalny, wlać olej oraz kilka kropel migdałowego olejku do ciasta. Mieszać, aż do połączenia składników.

  3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać to do wcześniej utartej masy, cały czas mieszając. Gdy ciasto robi się zbyt gęste, dolewać stopniowo mleka w małych ilościach. Ucierać, aż do uzyskania gęstości podobnej do tej, jaką ma śmietana.

  4. Gruszkę i banana obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki. Gruszkę oprószyć mąką, aby nie opadła na dno ciasta.

  5. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Wlać masę, na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane owoce. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 24 stycznia 2015
Super!!!
izek 24 stycznia 2015
Dziękuję! :)
Składniki
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 300 g
  • Olej 1/5 szklanki
  • Mleko 0,5 szklanki
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Migdałowy olejek do ciasta
  • Gruszka
  • Banan
Składniki