Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowiec z orzechami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 17
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 17
Składniki
Krem czekoladowo-orzechowy włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i stop, mieszając. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, połącz ją z kolejno wbijanymi jajkami. Domieszaj stopiony krem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z orzechami mielonymi i posiekanymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem.
Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne (pozostaw ogonki). Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.
Na wierzchu ułóż połówki gruszek (przeciętą stroną do dołu). Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 35 minut. Wystudź.
Polewę czekoladową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp resztę cukru, stop na jasny karmel. Wierzch gotowego ciasta udekoruj kropelkami karmelu i paseczkami polewy.
ok. 65 minut. 1 porcja 410 kcalŹródło: Tina