Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną

Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Naszła nas ochota na pieczone gruszki. Wpadliśmy więc na pomysł by zrobić je z kaszą jaglaną ugotowaną na mleku. Świetny deser na ciepło. MMM ,pycha.

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • garść rodzynków
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu (można dodać więcej ,jak ktoś lubi)
  • 50 ml syropu klonowego
  • 5 łyżek cukru brązowego

Przygotowanie

  1. 2 gruszki obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem z cynamonem i syropem klonowym. Układamy na spód naczynia żaroodpornego.
    Kaszę razem z rodzynkami gotujemy do miękkości razem z cukrem waniliowym. Układamy na starte gruszki.
    Pozostałe owoce obieramy ,kroimy w kostkę i karmelizujemy brązowym cukrem. Układamy na kaszę. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 16 marca 2015
Idealne! Pysznie u Ciebie :)
anna-martyka-3 16 marca 2015
zjadłabym z przyjemnością taki słodki deser :)
moniia 17 marca 2015
Smakowite:)
Składniki
  • 4 duże gruszki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • garść rodzynków
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu (można dodać więcej ,jak ktoś lubi)
  • 50 ml syropu klonowego
  • 5 łyżek cukru brązowego
Składniki