Gruszki umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie obierz je cienko ze skórki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zagotuj wodę z cukrem i przekrojona laską wanilii lub cukrem waniliowym. Do syropu włóż gruszki i gotuj je na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, uważając, by się nie rozgotowały, a jedynie delikatnie obgotowały. Następnie ostudź je, pozostawiając w syropie.
Czekoladę połam na kawałki. Przełóż ją do rondelka i stop w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj kilka łyżek wody i łyżkę rumu. Wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Ostudzone gruszki ustaw na talerzykach, polej je sosem czekoladowym i udekoruj płatkami migdałowymi i listkami mięty. Gotowe.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej