Gruszki z sosem czekoladowym

Gruszki z sosem czekoladowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: murphy
Gruszki dostępne są przez cały rok. Oczywiście latem, w pełni sezonu są słodkie i soczyste. Te dostępne zimą … doskonale nadają się na wykwintny deser z czekoladą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie obierz je cienko ze skórki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

  2. Zagotuj wodę z cukrem i przekrojona laską wanilii lub cukrem waniliowym. Do syropu włóż gruszki i gotuj je na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, uważając, by się nie rozgotowały, a jedynie delikatnie obgotowały. Następnie ostudź je, pozostawiając w syropie.

  3. Czekoladę połam na kawałki. Przełóż ją do rondelka i stop w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj kilka łyżek wody i łyżkę rumu. Wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

  4. Ostudzone gruszki ustaw na talerzykach, polej je sosem czekoladowym i udekoruj płatkami migdałowymi i listkami mięty. Gotowe.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 18 lutego 2013
śliczne talerzyki !!! zakochałam się ! :))
Konto usunięte 18 lutego 2013
Elegancki i pięknie podany deser :))) Pozdrawiam
marysia11082 18 lutego 2013
Podobne w niedzielę robiła w programie tv." bosonoga contessa."Twoje również są super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki