Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w wiśniowej glazurze z lodami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4953
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4953
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 2,50 zł
Gruszki obieramy, gniazda nasienne wydrążamy, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Sok wiśniowy wlewamy do płaskiego rondla, dodajemy brązowy cukier i szczyptę cynamonu, całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Do syropu wkładamy połówki gruszek. Gotujemy 15 minut uważając, żeby owoców nie rozgotować. Gruszki wyjmujemy, a syrop gotujemy na wolnym ogniu.
Gdy zgęstnieje, ponownie wkładamy do niego owoce. Studzimy. Gruszki podajmy na zimno lub podgrzane, z lodami, udekorowane sezonowymi owocami i orzechami, polane syropem.Źródło: Rewia