Gruszki w waniliowym sosie

Gruszki w waniliowym sosie
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Elegancki, smaczny deser.

Składniki

  • 2 gruszki
  • serek homogenizowany waniliowy 170g.
  • śmietanka 30% ok.1/2 szklanki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 op. śmietanfixu
  • do dekoracji: polewa czekoladowa, perełki, rurki waflowe itp.

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, przekroić na pół i gotować do miękkości.Wyjąć na talerzyk , aby wystygły.

  2. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę zagotować razem z serkiem homogenizowanym i połączyć z masą żółtkową. Gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Gdybysos był za rzadki można dodać żelfix. Sos powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

  3. Zimnym sosem polać gruszki, udekorować polewą czekoladową i perełkami. Oczywiście każdy może udekorować deser wg własnego uznania. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

jagoda114 09 grudnia 2011
Wyglądają tak apetycznie, że już mam na nie ochotę:)
taura 09 grudnia 2011
Irmo, wspaniały deser!!!
Annuar 12 grudnia 2011
Świetny przepis na sos, mniam...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 gruszki
  • serek homogenizowany waniliowy 170g.
  • śmietanka 30% ok.1/2 szklanki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 op. śmietanfixu
  • do dekoracji: polewa czekoladowa, perełki, rurki waflowe itp.
Składniki