Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gruszki w sosie czekoladowym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Do wina dajemy cukier, goździki, korę cynamonu, ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek. Gniazda nasienne wydrążamy od spodu. Owoce wkładamy do wina. Gotujemy 10–15 minut na maleńkim ogniu. Wyjmujemy.
Śmietankę kremówkę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając, by czekolada się rozpuściła, gotujemy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia.
Do sosu czekoladowego wlewamy likier (lub koniak). Gruszki polewamy gorącym sosem czekoladowym. Deser można podać z lodami, posypać płatkami migdałowymi, orzechami, żurawiną itp.
Wartość odżywcza jednej sztuki 287 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 65 g.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej sztuki 3 zł.Źródło: Rewia