Gruszki pieczone

Gruszki pieczone
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jesienny deser o smaku gruszek, karmelu oraz wanilii z kakao i cynamonem.

Składniki

  • Gruszki dojrzałe, np. konferencja 3 szt.
  • Cukier wanilinowy 1/2 opakowania
  • Cukier biały 1,5 łyżeczki
  • Kakao naturalne 3 łyżeczki
  • Cynamon 1,5 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Arkusz papieru powinien być wystarczająco duży, aby zawinąć gruszki.

  2. Do każdej wydrążonej gruszki wsypać po 1/2 łyżeczki kakao, 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki cukru białego. Cukrem wanilinowym posypać równomiernie wierzch każdego owocu.

  3. Gruszki zawinąć tak, jak jest to pokazane na zdjęciu.

  4. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną przez około 20 minut, następnie naczynie wyjąć i odkryć papier.

  5. Piec odkryte jeszcze przez 10 minut z włączoną jedynie grzałką górną, aby z cukru powstał karmel. Naczynie należy umieścić jak najwyżej w piekarniku.

  6. Fantastyczny deser gotowy!

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 21 listopada
Prawdziwie jesienny,pachnący cynamonem deserek :)
ErJot 22 listopada
Fajny pomysł:)
Docherro 24 listopada
Pyszne ,właśnie robię...mniam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Gruszki dojrzałe, np. konferencja 3 szt.
  • Cukier wanilinowy 1/2 opakowania
  • Cukier biały 1,5 łyżeczki
  • Kakao naturalne 3 łyżeczki
  • Cynamon 1,5 łyżeczki
Składniki