Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki na sałacie"
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 308
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 308
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 57
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Jeśli gruszki mają twarde skórki, obierz je. Miękką skórkę pozostaw. Usuń gniazda nasienne.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj łyżeczkę oliwy, musztardę oraz łyżkę miodu. Wymieszaj starannie sosu, poczekaj, aż się rozpuszczą i połączą. Włóż pokrojone gruszki.
Ogrzewaj całość, aż sos zacznie gęstnieć, a gruszki się lekko skarmelizują. Dodaj ocet balsamiczny. Ogrzewaj jeszcze chwilę, aż sos i gruszki nabiorą brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Na osobnej suchej patelni zrumień posiekane orzechy.
Mieszankę sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki rozdrobnij, rozłóż na półmisku. Na sałacie umieść pokruszony ser i zrumienione orzechy. Oprósz solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż gruszki. Polej sosem, w którym się karmelizowały.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety